Overzicht

- Bristol bespaart miljoen
- 4000 stappen over
- Massachusetts kiest OpenDoc.
- Wenen kiest voor Linux en OOo
- 7000 Desktops

Overstap Gemeenten Grootegast en Marum op LibreOffice

De gemeenten Grootegast en Marum zijn overgestapt op LibreOffice als opvolger van OpenOffice. De beide gemeenten maakten sinds 2009 tevreden gebruik van OpenOffice. Door de introductie van de nieuwe Microsoft Office bestandsformaten docx en xlsx waren er echter steeds vaker problemen met het uitwisselen van documenten. Een oplossing daarvoor is gevonden door over te stappen op LibreOffice. Dat pakket is een opvolger van OpenOffice.org. LibreOffice ontstaat in 2010 als een groot deel van de community van OpenOffice, toen al onder Oracle door de overname van Sun, verder gaat in een onafhankelijke stichting, 'The Document Foundation', en maakt sindsdien een snelle ontwikkeling door.

De overstap op LibreOffice in Grootegast en Marum ging eenvoudig, omdat beide pakketten erg verwant zijn. De gemeenten hebben daarbij de gebruik gemaakt van de expertise van Nou&Off, dienstverlener voor OpenOffice en LibreOffice. Albert Buruma van Grootegast: "Bij OpenOffice maakten we gebruik van een extra programma om instellingen te beheren. Dat wordt nog niet geleverd voor LibreOffice – al moet dat met een enkel instelling/variable aan te passen zijn – maar de leverancier lijkt niet meer actief te zijn. Met Nou&Off hebben we een andere eenvoudige manier opgezet waarbij we de instellingen kunnen beheren voor de gebruikers bij ons en in de gemeenten Marum en Leek waarmee we samenwerken."

Met LibreOffice is de uitwisseling met docx en xlsx bestanden enorm verbeterd. En het programma zelf presteert ook beter. Cor Nouws van Nou&Off over LibreOffice: "Het programma heeft een korte ontwikkelcyclus en wordt snel moderner van van meer functies voorzien. Dat betekent wel dat we met organisaties en bedrijven bekijken wat voor hun een goede upgrade-strategie is. Zodat de organisatie optimaal profiteert van de groei van LibreOffice."

© Nou&Off, 28-11-2012